ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره
کد خبر : 67347
تاریخ انتشار : 7 بهمن 1393 12:42
تعداد بازدید : 4187

حجت الاسلام پناهیان

دو تفاوت مهم فرهنگ ولایی با فرهنگ غرب

رابطه بین ساختارهای اجتماعی که حاکمیت ها آن را تعریف می کنند و فرهنگ ملت ها یک رابطه روشن و غالباً یک سویه است. یعنی حاکمیت ها بیشتر در شکل گیری فرهنگ ملت ها موثرند. قدرتها همیشه مهمترین عامل فرهنگ سازی در میان مردم خود بوده اند.

  • امروز شاهد تقابل دو فرهنگ هستیم، یکی فرهنگ جوامع به اصطلاح دموکراتیک که ناشی از ساختار سیاسی و حاکمیت سرمایه داری در جوامع غربی است که امتحان خود را در این صدسال اخیر پس داده و دوم فرهنگ نشأت گرفته از یک نظام ولایی و یک جامعۀ ولایت مدار است که در آغاز راه خود قرار دارد و در حال شکوفایی است.
  • اگر بتوانیم زیبایی های پنهان موجود در نظام ولایی خود را پیدا کنیم و نشان دهیم و از سوی دیگر، زشتی های پنهانِ موجود در نظام و فرهنگ غرب را به مردم عالم نشان دهیم، گام بلندی در جهت مقدمه سازی برای ظهور برداشته ایم و ظهور حضرت نیز چیزی نیست جز «حاکم ساختن یک ساختارِ ولایی در سراسر عالم». مقایسۀ دو مورد از مهمترین ویژگی های این دو فرهنگ از این جهت هم برای جامعۀ ما و هم برای جامعۀ جهانی بسیار مفید و لازم است:
  • 1. عدم استقلال روحی و فکری) مهمترین ویژگی فرهنگی در جامعه غربی، عدم استقلالِ روحی و فکری انسان هاست و این عدم استقلال به وسیلۀ کنترل افکار و تحمیل برخی علاقه ها به مردم با ابزار مدرن رسانه ای، هنری و نیز با اعمال ساختارهای غیرانسانی صورت می گیرد. همین عدم استقلال موجب سلطه پذیری انسان ها می شود.
  • برخلاف نظام دموکراتیک، در نظام ولایی آزادی و استقلال انسان ها کاملاً حقیقی است. ساختار نظام ولایی اقتضا می کند که انسان ها روی پای خودشان بایستند و به درک و تشخیص خود و به علاقه های قلبیِ خود اتکا نمایند. نظام ولایی فرصت می دهد که انسان ها علایق پنهان و فطری شان شکوفا بشود. و حتی در جریان این امهال هزینه های سنگینی را هم پرداخت می کند. این شیوه در برخورد انبیاء الهی به ویژه در برخورد پیامبر(ص) و علی(ع)  با «منافقین» زمان خود کاملاً روشن است.
  • 2. خودخواهی) ویژگی دیگر فرهنگ و جامعۀ غربی این است که خودخواهی انسان ها را تقویت می کنند. و اساساً راه ازبین بردن استقلال آدم ها و تسلط بر آن ها تقویت همین خودخواهی است. یعنی با فریب، انسان ها را به صورت خودخواهانه به سمت منافع خود می فرستند ولی تمام دارایی هایشان را هم سلب می کنند.
  • اما در یک نظام ولایی مردم به مرور از خودخواهی ها فاصله می گیرند و با فاصله گرفتن از خوخواهی ها اهل محبت میشوند. همانطور که در غرب دلبخواهی های سطحی و هواهای نفسانی را میدان می دهند و مردم را تشویق می کنند که به سمت هوس های خود بروند تا کسی که اهل هوس باشد، نتواند اهل محبت باشد. و آنگاه سلطه بر آنها را تحکیم میبخشند.
  • وضع فرهنگی در جوامع تحت سلطه سرمایه داران زالو صفت به صورت طبیعی شکل نگرفته و این نظام استکباری سلطه است که فرهنگ جاری در آن جوامع را شکل داده است و در نهایت مهمترین ویژگی این فرهنگ هم همان تحکیم سلطه است.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :
پنج شنبه 6 ارديبهشت 1403